Dieta śródziemnomorska może zapobiegać problemom poznawczym u osób z SM.
Osoby ze stwardnieniem rozsianym, które stosują dietę śródziemnomorską, rzadziej wykazują objawy zaburzeń poznawczych niż osoby z tym schorzeniem, które nie stosują diety.

Dieta śródziemnomorska może zapobiegać problemom poznawczym u osób z SM.
Dieta śródziemnomorska może zapobiegać problemom poznawczym u osób z SM.
Osoby ze stwardnieniem rozsianym, które stosują dietę śródziemnomorską, rzadziej wykazują objawy zaburzeń poznawczych niż osoby z tym schorzeniem, które nie stosują diety.
Ludzie ze stwardnieniem rozsianym, którzy przestrzegają diety śródziemnomorskiej rzadziej mają problemy z zaburzeniami poznawczymi. Odkrycie sugeruje, że dieta – która zawiera świeże produkty, owoce morza, orzechy, oliwę z oliwek i minimalną ilość czerwonego mięsa i cukru – może zapobiegać lub nawet leczyć objawy poznawcze związane z chorobą.
Stwardnienie rozsiane jest chorobą autoimmunologiczną, która wpływa na mózg i rdzeń kręgowy. Ponad połowa osób cierpiących na tę chorobę doświadcza upośledzenia związanego z pamięcią, koncentracją uwagi i szybkością przetwarzania danych.
Ilana Katz Sand w Icahn School of Medicine at Mount Sinai w Nowym Jorku i jej koledzy zarejestrowali 563 osoby ze stwardnieniem rozsianym, z których wszystkie były młodsze niż 65 lat. Każdy uczestnik wypełniał kwestionariusz określający, jak ściśle przestrzegał diety śródziemnomorskiej w skali od 0 do 14, przy czym wyższe wyniki świadczyły o lepszym jej przestrzeganiu. Przeszli oni również trzy oceny zdolności poznawczych. Wynik poniżej piątego centyla na co najmniej dwóch ocenach wskazywał na upośledzenie funkcji poznawczych.
Po dostosowaniu do wieku, płci, rasy, statusu społeczno-ekonomicznego, snu, ćwiczeń i innych czynników zdrowotnych, naukowcy odkryli, że przestrzeganie diety śródziemnomorskiej było związane z niższym ryzykiem upośledzenia funkcji poznawczych. Prawie 34 procent z 133 uczestników, którzy uzyskali wynik między 0 a 4 w kwestionariuszu diety śródziemnomorskiej, miało zaburzenia poznawcze. Ale w przypadku 103 osób, które miały wynik diety śródziemnomorskiej wyższy niż 9, tylko 13 procent miało zaburzenia poznawcze.
Wyniki, które zostaną przedstawione na kwietniowym spotkaniu Amerykańskiej Akademii Neurologii w Bostonie, sugerują, że dieta śródziemnomorska ma ochronny wpływ na poznanie u osób ze stwardnieniem rozsianym.
Chociaż potrzeba więcej badań, aby zrozumieć mechanizm, Katz Sand uważa, że może on być związany z mikrobiomem jelitowym. Dieta ma duży wpływ na skład bakterii, które żyją w jelicie i jest też dużym wyznacznikiem tego, co te bakterie produkują. Na przykład, poprzednie badania pokazały , że molekuły wygenerowane przez bakterie jelitowe zmniejszają zapalenie a stan zapalny może zaostrzyć symptomy stwardnienia rozsianego.
Odkrycia również nie wyjaśniają jak zmiany diety mogą wpłynąć na stwardnienie rozsiane w czasie. „Nie możemy mówić na podstawie tego badania , że jeśli jesz w ten sposób, twoje postrzeganie będzie stawać się lepsze. Jednak jest to ruch w tę stronę”, mówi Katz Sand.
Sign up