Mężczyźni, którzy stosowali dietę wysokotłuszczową i wysokocukrową, wykazywali zaburzoną aktywność elektryczną mózgu podczas najgłębszej fazy snu, co sugeruje, że jedzenie obniżało jakość ich snu.

Dieta śmieciowa może zakłócać sen poprzez zmianę aktywności mózgu
Mężczyźni, którzy stosowali dietę wysokotłuszczową i wysokocukrową, wykazywali zaburzoną aktywność elektryczną mózgu podczas najgłębszej fazy snu, co sugeruje, że jedzenie obniżało jakość ich snu.
Kiedy zasypiamy, aktywność elektryczna naszego mózgu zwalnia. Fale mózgowe o wyższej częstotliwości, które dominują, gdy nie śpimy, zwane falami beta, są stopniowo zastępowane przez fale o niższej częstotliwości zwane falami delta.
Najgłębszy, najbardziej regenerujący etap snu – zwany snem wolnofalowym – ma najwyższy udział fal delta. Zazwyczaj występuje w pierwszej połowie nocy i pozwala organizmowi na regenerację i utrwalenie wspomnień.
Jonathan Cedernaes z Uniwersytetu Uppsala w Szwecji i jego koledzy przetestowali wpływ wysokotłuszczowej i wysokocukrowej diety w stylu zachodnim na sen wolnofalowy u 15 mężczyzn w wieku średnio 23 lat.
Mężczyźni zostali losowo przydzieleni do stosowania diety wysokotłuszczowej i wysokocukrowej lub diety niskotłuszczowej i niskocukrowej przez tydzień. Następnie spali przez jedną noc w laboratorium, nosząc czepek do elektroencefalografii (EEG), aby rejestrować aktywność elektryczną mózgu. Po kilkutygodniowej przerwie przeszli na inną dietę i powtórzyli laboratoryjne badanie snu.
Uczestnicy otrzymywali wszystkie posiłki i musieli spożywać je o ustalonych porach. Dieta wysokotłuszczowa i wysokocukrowa zawierała pokarmy takie jak słodzona granola, pizza i czekolada, podczas gdy dieta niskotłuszczowa i niskocukrowa zawierała pokarmy takie jak niesłodzone musli, łosoś i warzywa. Obie diety były dopasowane pod względem kalorii.
Każdy mężczyzna zazwyczaj spał tak samo długo na obu dietach i czuł, że jakość ich snu była taka sama.
Jednak zapisy EEG wykazały, że dieta wysokotłuszczowa i wysokocukrowa zakłócała sen wolnofalowy poprzez zmniejszenie proporcji fal delta i zwiększenie fal beta, co sugeruje, że była mniej relaksująca. Stało się tak u 11 z 14 mężczyzn, dla których zebrano pełne wyniki.
Efekt ten może wynikać z faktu, że cukier i tłuszcz aktywują szlaki mózgowe, które zwiększają poczucie przebudzenia, ale potrzeba więcej pracy, aby odkryć mechanizmy, twierdzi dr Cedernaes. Ma on również nadzieję powtórzyć badanie, aby dowiedzieć się, czy zmiana ta występuje również u kobiet.
Nie znamy długoterminowego wpływu zakłócenia snu wolnofalowego w ten sposób, ale wiemy, że zła dieta zazwyczaj prowadzi do pogorszenia stanu zdrowia, co można częściowo wyjaśnić jej wpływem na jakość snu, mówi.
Ilość snu wolnofalowego naturalnie spada wraz z wiekiem, więc zdrowa dieta może być szczególnie ważna w starszym wieku, aby chronić przed dalszą utratą jakości snu, mówi Cedernaes.
Odniesienie do czasopisma:
ObesityDOI: 10.1002/oby.23787
Sign up